Follow by Email

share its...

Isnin, 30 Mac 2009

TEORI SOSIOLOGI & ANTROPOLOGI

Apakah itu teori ?
Teori merupakan satu andaian yang dibuktikan kesahihannya secara saintifik. Ia menerangkan tentang bagaimana dan kenapa sesuatu peristiwa tersebut berlaku di dunia yang luas ini. Menurut sosiologi teori merupakan satu penerangan tentang bagaimana dan kenapa manusia berperilaku,berinteraksi, dan menguruskan dirinya. Kemunculan teori - teori ini dalam sosiologi dan antropologi banyak membantu mereka menerangkan perilaku social yang berlaku di dunia ini.
dalam pembelajaran teori ini ia boleh dikasifikasikan kepada tiga bahagian utama iaitu :
1. TEORI GENERIC ( UMUM )
2. TEORI MIDDLE RANGE
3. TEORI SPESIFIK
Saya akan menerangkan satu persatu tentang pengkalasifian teori – teori tersebut yang mana penerangannya memerlukan satu kaedah yang sangat mendalam untuk memahami teori –teori tersebut.
Telebih dahulu saya akan menerangkan tentang apa yang dikatakan Teori Generic itu?
Teori Generic adalah teori – teori yang mengandungi teori am yang boleh diaplikasikan kepada keseluruhan masyarakat. Di bawah Teori Generic ini terdapat empat teori utama yang sering digunakan oleh ahli antropologi dan sosiologi dalam menyabitkan keadaan masyarakat terhadap teori – teori yang dicipta. Di sini diingatkan bahawa teori generic ini adlah satu pengklasifikasian sahaja bukan satu teori dan yang dikatakan teori tersebut yang mana ia berada di bawah teori generic ini adalah seperti di bawah :
1. Teori fungsionalisme
2. Teori evolusi
3. Teori interaksi simbolik
4. Teori konflik.
Penerangan tentang teori – teori diatas akan dijelaskan dengan lebih terperinci lagi dan sekarang adalah masanya untuk menerangkan tentang teori middle range yang teori ini adalah kesinambungan daripada teori generic ini.
Menurut Robert King Merton teori middle range teori ini boleh dibincangkan di semua event dimana teori berada di antara keadaan kecil tetapi ia diperlukan untuk membuat hipotesis yang berkaitan dengan situasi diantara hari ke hari.
Merton juga menggambarkan bahawa teori ini adalah satu landasan kepada pembentukan teori – teori umum dalam system social yang mana ia memandu kita daripada bentuk situasi yang khusus dalam kelas tingkah laku social, organisasi, dan merubah tanggapan untuk apa ia diperhatikan untuk memberikan penjelasan secara deskriptif kepada kepada situasi social yang tidak digenerelisasi lagi. Middle range adalah merangkumi suatu abstrak yang umumnya ia adalah suatu teori yang dapat menjelaskan fenomena yang tetentu sahaja. Teori Middle range juga membataskan aspek fenomena social dalam masyarakat yang mana ia membolehkan kita membandingkan teori ini tidak seperti teori generic yang skopnya terlalu luas.
Di sini merton memperhatikan kepada teori middle range itu kepada empat keutamaan:
1. Suatu tunjuk ajar kepada permintaan yang bersifat empiric
2. Ketersediaan diantara teori umum dan teori khusus daripada social system
3. Keabstrakan pemikiran yang membawa kepada percubaan yang bersifat empiric
4. Membataskan aspek – aspek fenomena sosial
Contoh bagi teori ini adalah teori kumpulan rujukan, teori struktur, teori role - set, dan sebagainya.
Manakala bagi teori spesifik pula, ia hanya suatu teori yang dapat menerangkan satu sahaja fenomena social yang mana ia tidak melibatkan bebarapa keadaan yang dikira terlalu umum. Teori ini lebih bersifat spesifik atau menjurus kepada satu fenomena sahaja.

Oleh yang demikian kemunculan teori – teori yang tercipta ini dapat member manfaat dalam pembelajaran yang sangat merisaukan para pelajar dimana ia suatu cabaran dalam memahaminya. Sesuatu perkara yang dapat diselitkan di sini adalah teori – teori diatas member banyak peranan kepada ahli ahli antropologi dan sosiologi yang mana penggunaan teori tersebut sangat membantu dalam menjalankan kajian dan penulisan artikel. Teori ini adalah suatu indicator kepada penyelidik untuk membawa kajiannya yang bersifat empirical. Tetapi jika dilihat dari segi proses penyelidikan sains social pula penggunaan teori ini adalah bertujuan untuk melihat dari sudut mana kajian yang hendak dilaksanakan supaya tidak ada persoalan terhadap kajian tersebut.

http://www.blogger.com/post-create.g?blogID=5591599484524181723#

Isnin, 16 Mac 2009

feminisme

what do u think if u heard about feminisme? maybe a girl like me in ur mind...hahaha..no. i mean u dah set in ur mind feminisme is about a woman. so dont change it bcoz feminisme is memang about a woman.

feminisme ada 3 pendekatan, marxist or conflict, liberal and radikal.

Marxist Feminisme
- lebih kepada konflik yg berlaku disebabkan tekanan dari a man. woman disuruh sit on the kitchen...maybe its hear not fair for the woman. kalau adil xdelah berlaku konflik, rite..? man vs woman...than a woman kalah..so disitulah berlakunya konflik...ini i terangkan secara ringkas bcoz i'm not sure sangat about this..so we take a look later, k?

Liberal Feminisme
- lebih kepada memohon hak kesamarataan...x kiralah dalam institusi kerja sekalipun. malah dalam kementerian pun kita tgk ada kementerian pambangunan wanita dan keluarga. so a woman dilihat bangkit dari kedudukan mereka than berjuang demi hak yang mereka rasa mereka perlu dapat. dalam kerajaan sendiri pun ada woman yang menceburi politik. so disinilah dilihat kesamarataan yang woman want to reach it.

Radical Feminism
- ini lebih up lagi. a woman tamaw lagi samarata tapi mahu lebih berkuasa dari a man. bak kata orang, dah bagi betis nak drumstik plak. =P .....cth paling baik ialah aminah wadud. i think everyone know what she doing outside rite? honestly a woman mmg xleh jadi imam. for a woman blehla. tapi 4 a man mmg diharamkan sama sekalila. tapi dia ni tatawla pakai mazhab mana sampai leh jadi imam pada a man. tapi yg peliknya a man plak g ikut. tatawlah nak cakap macam mana about fenomena yg satu ni. so berbalik pada hal radikal ni, dari situ dah nampak dia ingin menguasai lelaki. dalam islam pun, sape yang jadi imam adalah ketua tym solat. so macam tu jgaklah dalam hal yang satu ni. in malaysia, SIS mula merebak. SIS 4 ur information adalah gerakan NGO under amina wadud ni. first maybe liberal sebab nampak menuntut hak kesamarataan tetapi lama2 jadi radikal bila SIS sendiri melarang Institusi perkahwinan..so apa kehalnya tu..dalam radikal sendiri mengatakan lesbian adalah yang terbaik bcoz telah mendapat kebebasan dari lelaki..so what do u think?

so kesimpulan secara ringkasnya, 4 me la...
marxist like a woman gaji RM 1000 and gaji a man RM 2000

Liberal like a same that salary a man and a woman RM 2000

Radikal lak like A woman RM 2000 than a man RM 1000

so pandai2 lah nak faham sendiri....
hehehe


written by - minah senget-

i try to...rational choice

my fren ask me to write something about the theory...i think...maybe i can do it...just a simple thing from me...i try to...so...just read it..hehehe...layan jelah!!

THEORY RATIONAL CHOICE

if u diberi pilihan samada mahu kawen atau blaja...what is ur choice? rata2 lelaki (macam afnan) akan say...married!!!! but rata2 a girl like me can say study is most important than another thing...wahaha...

dalam hal ni, akan ada banyak pilihan in our life...so is up to u to tentukan what is ur choice...and mind is very important 4 tntukan mana satu yang u pilih...that what we call RATIONAL CHOICE...

kawen and study...i think it a simple example that u can understand...if u think married is ur choice..just go on. maybe u think is ur rational choice but if u think study is most important than just go on too.

rational choice is all about what do you think can give more keuntungan than kerugian. like melaburla. who want to rugi? nada...so itulah gunanya ur mind to tentukan mana lebih better.

rational choice lebih kepada u guna ur mind but not ur emosi. depend kepada semua hal dalam menentukan keputusan. timbang segala kebaikan n keburukan. contoh paling mudah for typical malay man is about poligami. ramai lelaki mahu poligami. hampir 100% mahu mengamalkannya. kalu dalam islam, banyak kebaikan poligami. not other can denied it. but why woman in a modern world cannot accept polygamy? its a simple answer. bcoz llaki xbley blaku adil.

berbalik kepada rational choice tadi..lelaki seperti yg diketahui punya 9 akal but 1 lust. so in 9 mind la can tentukan apa yang baik apa yang x.. adakah lebih baik if dia berpoligami atau x?..is just in ur mind. kalu u rasa u boleh berlaku adil dari segi material mahupun love than berpoligamilah. but if u think u cannot be a fair so jangan nak cari pasal. itulah gunanya 9 akal for the man. so gunakanlah sebaiknya

dalam ekonomi pun, pilihan yang rasional dapat menyelamatkan perniagaan dari mengalami kerugian. so berasionallah kamu selagi masih waras. pilihan mestilah ditentukan dengan sebab yang rasional. like dalam berniaga, apa kebaikan yang u akan dapat if u bekerjasama dengan another syarikat..adakah dengan kerjasama tu leh give u profit? so its ur choice. like what Marx say...maximumkan keuntungan n minimumkan kerugian...

so enjoy it and try to understand..


-written by Minah Senget-

Khamis, 5 Mac 2009

Pengenalan

In order to make our learning more sufficient and more reliable i as students of anthropology wake up from nightmare that give our students fail in exam exactly.
This is my effort to bring our students successfully in any field that they want through it.

enjoy for more reliable to your study