Follow by Email

share its...

Isnin, 16 Mac 2009

feminisme

what do u think if u heard about feminisme? maybe a girl like me in ur mind...hahaha..no. i mean u dah set in ur mind feminisme is about a woman. so dont change it bcoz feminisme is memang about a woman.

feminisme ada 3 pendekatan, marxist or conflict, liberal and radikal.

Marxist Feminisme
- lebih kepada konflik yg berlaku disebabkan tekanan dari a man. woman disuruh sit on the kitchen...maybe its hear not fair for the woman. kalau adil xdelah berlaku konflik, rite..? man vs woman...than a woman kalah..so disitulah berlakunya konflik...ini i terangkan secara ringkas bcoz i'm not sure sangat about this..so we take a look later, k?

Liberal Feminisme
- lebih kepada memohon hak kesamarataan...x kiralah dalam institusi kerja sekalipun. malah dalam kementerian pun kita tgk ada kementerian pambangunan wanita dan keluarga. so a woman dilihat bangkit dari kedudukan mereka than berjuang demi hak yang mereka rasa mereka perlu dapat. dalam kerajaan sendiri pun ada woman yang menceburi politik. so disinilah dilihat kesamarataan yang woman want to reach it.

Radical Feminism
- ini lebih up lagi. a woman tamaw lagi samarata tapi mahu lebih berkuasa dari a man. bak kata orang, dah bagi betis nak drumstik plak. =P .....cth paling baik ialah aminah wadud. i think everyone know what she doing outside rite? honestly a woman mmg xleh jadi imam. for a woman blehla. tapi 4 a man mmg diharamkan sama sekalila. tapi dia ni tatawla pakai mazhab mana sampai leh jadi imam pada a man. tapi yg peliknya a man plak g ikut. tatawlah nak cakap macam mana about fenomena yg satu ni. so berbalik pada hal radikal ni, dari situ dah nampak dia ingin menguasai lelaki. dalam islam pun, sape yang jadi imam adalah ketua tym solat. so macam tu jgaklah dalam hal yang satu ni. in malaysia, SIS mula merebak. SIS 4 ur information adalah gerakan NGO under amina wadud ni. first maybe liberal sebab nampak menuntut hak kesamarataan tetapi lama2 jadi radikal bila SIS sendiri melarang Institusi perkahwinan..so apa kehalnya tu..dalam radikal sendiri mengatakan lesbian adalah yang terbaik bcoz telah mendapat kebebasan dari lelaki..so what do u think?

so kesimpulan secara ringkasnya, 4 me la...
marxist like a woman gaji RM 1000 and gaji a man RM 2000

Liberal like a same that salary a man and a woman RM 2000

Radikal lak like A woman RM 2000 than a man RM 1000

so pandai2 lah nak faham sendiri....
hehehe


written by - minah senget-